fredag 28 februari 2014

om musikalen och att vara same

Bilden är från mitt bröllop då lillasyster hjälper kusinbarnen att kasta på låtsasrenen. 
I onsdags hade den samiska musikalen Stor Nila premiär i Lycksele. Det var eleverna i nian på Finnbacksskolan som spelade den, ett manus av Mikael Niemi, och min lillasyster Linnea var med och sjöng. Jag har tyvärr inte kunnat se musikalen eftersom jag inte hade möjlighet att åka till Lycksele. Men det gör ont i hjärtat, på något sätt, när man hör systern sjunga och jojka (jojken har hon skrivit själv!!) om vad samerna upplevde när svenskarna kom, och tog över. Trots att jag inte var där, trots att det var så längesen, trots att jag själv också är svensk, inte bara same, trots det så känns det i hjärtat. Det värker och det smärtar när jag känner vad de kände som blev tvingade till ett annat liv. När de som var ett med marken, ett med fjällen, blev slitna itu. Sen blir jag stolt, så sjukt stolt över att jag har en sån otroligt fantastisk lillasyster!
”det fanns en tid, då vi var fria. 
vi levde våra liv som verkligt fria…” 
”och marken vi haft en gång, 
blev belagd med förbud…”
”och sen tog dom allt,
ja sen tog dom allt…”
Här kan man lyssna på en del av jojken och en av sångerna:
https://soundcloud.com/malin-sjulsson/r-st-004-m4a
Och här kan man lyssna på en kort intervju som sameradion gjorde med min syster: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5795137

torsdag 20 februari 2014

att tjäna dig

Att tjäna Dig är min vilja.
Att få höra Din röst min bön.
Att vittna om Dig mitt uppdrag.
Att få möta Dig blir min lön.
Jesus det liv jag äger, ger jag nu åt Dig.
Det är ändå så lite, mot vad Du gjort för mig.

lördag 15 februari 2014

alla hjärtans dag

Igår var det Alla Hjärtans Dag, ingen sådär väldigt speciell dag för mig. Men mysig på sitt sätt. Jag jobbade egentligen hela dagen, vi hade en middag på kyrkan för att samla in pengar till renoveringen av kyrktaket, och mina ungdomar serverade. Plus vanligt fredagsgöra som konfa och Pannkakskyrkan. Det var fullt ös medvetslös, så något påkostat firande blev det aldrig tal om. Visserligen har vi aldrig firat påkostat även när jag varit ledig. Däremot hann vi med en finfrukost på morgonen, jag och mannen, och jag fick blommor och choklad. Som sig bör. Han hade verkligen prickat rätt med rosa ros och gula tulpaner, bättre kunde det inte bli.
Och det där med att det heter Alla Hjärtans Dag. Det betyder att det är allas dag, kan jag tänka. Din och min dag, en dag att uppskatta varandra, människor i din omgivning lite extra. En dag att påminna sig om hur många finfina personer du har i ditt liv. Adjö.





fredag 14 februari 2014

bigger than love

I believe God led us to get married
That’s not to say the road will not be rough
But through it all I know that we are carried
in the arms of one bigger than love
Bigger than love is the love of God
it’s the love that defines it all
Bigger than the love of man
is the love that never ends
I don’t know what the future holds
But i know who holds it close
We’re counting on something bigger than love


fredag 7 februari 2014

grape är gott


Idag är jag hemma, och dör av trötthet och illamående, och huvudvärk. Illamåendet är värst. Så jag käkar grape. Det är gott och fräscht och kanske funkar mot det här dumma äckliga som lever rövare i min kropp. Adjö.