tisdag 31 januari 2012

dagens boktips; gamla testamentet

Vet ni vad. Just nu håller jag på att jobba mig igenom hela bibeln. Tanken är att jag ska vara klar i slutet av maj och då ha läst vartenda liten ord i hela tjocka boken. Det är riktigt intressant. Idag avslutade jag Andra Kungaboken som handlar om alla Israels och Juda kungar runt 500 f.kr. Tråkigt, skulle man kunna tycka. Men vet ni vad! Jag gillar det. Kungarna i sig kanske inte är världens bästa, de håller mest på att tillbe avgudar och kriga hit och dit. Men profeterna! De som på Gamla Testamentets tid var de som hade kontakt med Gud och kunde snacka med Honom (idag kan ju faktiskt alla som vill göra det, men så har det inte alltid varit). Vilka snubbar alltså. De pratar med Gud om ditten och datten och hjälper människor lite överallt.

Ta tillexempel Elisa; han tillbringade en del tid hos ett par som inte hade några barn, de kunde alltså inte få barn, och de var så fina mot honom att han bad Gud ge dem en son, och så blev det. Men när pojken var några år så gick han och blev sjuk och dog. Vilket skulle ha gjort vem som helst deprimerad. Men inte hans mamma inte! Hon skyndade sig att fixa en åsna och red iväg till profeten Elisa och bad honom väcka hennes son till livet igen, så han sa att han skulle skicka en av sina tjänare att göra det. Men hon gav sig för sjutton inte utan sa "Så sant Herren lever och du själv lever, jag släpper dig inte" (2 kung 4:30). Så Elisa blev helt enkelt tvungen att följa med kvinnan hem, han gick in till hennes son, snackade med Guddeman, och vips så  var pojken inte längre död som en sill utan helt och hållet levande. Riktigt spännande läsning, om jag får säga min mening. Adjö.

godermorgon i denna stad

Vilken morgon! Såklart att brandlarmet ska börja tjuta klockan sju när jag har sovmorgon. Som tur var brann det inte, så det var bara att gå och lägga sig igen. Adjö.

new york city count down

Jaha. Då var det tjugo dagar kvar. Sen bär det av. Adjö.

måndag 30 januari 2012

nu är det måndag igen

Hejsan hoppsan fallerallera när måndan kommer ska varenda unge vara glad. Eller? Helgen är slut, vilket är synd. För den har varit fin. André har varit här, och det är tråkigt när han åker. Men det är bara att gilla läget. Nu taggar vi för ikväll då vi ska besöka min fina mentor och fröken, Lina Skoghäll, med bönegruppen. Trevligt värre. Adjö.

lördag 28 januari 2012

dagens bästa film

Mission Impossible: Ghost protocol. Riktigt bra film faktiskt. Såg den på bio igår. Gillar man de övriga filmerna i serien så gillar man garanterat den här med. Idag är det en slö-dag. Adjö.

onsdag 25 januari 2012

boktips: präst för dem som inte går i kyrkan


















Jag har precis läst en helt fantastiskt bra bok. Den heter Präst för dem som inte går i kyrkan och är skriven av Johannes Amritzer. Från första till sista sidan, mer eller mindre, grät och skrattade jag om vartannat när Amritzer pekar på sanning efter sanning om vad det innebär att vara kristen och berätta för människor om Jesus. Den är inriktad på evangelisation, alltså hur man berättar storyn om Jesus för dem som inte har hört den. Det är en lättläst bok som slår huvudet på spiken och som har ett bra och enkelt upplägg. Både läs- och köpvärd! Här kommer ett utdrag ur boken:

"Att predika evangelium om Jesus utan kärlek går inte - det är omöjligt! Evangelium är Guds kärleksförklaring till mänskligheten. Bibeln är Guds kärleksbrev till dig och mig. Han skrev den sista delen, Nya Testamentet, med sitt blod som bläck och en av spikarna från korset som penna. Evangelium om Jesus är mättar, vibrerar och pulserar kärlek och bara kärlek

När vi börjar älska Jesus frigörs den största förvandlade kraften i universum. Den riktigt stora kraften finns nämligen inneboende i den stora kärleken. Det finns inga omöjliga, hopplösa fall bland människor och inga hårda geografiska platser, utan bara brist på kärlek. Kärleken bryter sig igenom, tar sig fram, finnes en väg, gör plats!"

Ordförklaring: Evangelium - budskapet om Jesus och Jesu liv.

omgiven av utfyllnadsdagar

Det här är en mitt-i-mellan-dag. En sån dag som är grå och trött och ganska utan ork. Och utan framtidsutsikter. Eller så är det för mycket framtidsutsikter. För mycket längtan som skapar alldeles för mycket frustration, och ännu mera längtan. Faktum är att jag längtar ut, ut i världen och samtidigt till ensamheten. Det kollektiva levnadssättet med alldeles för lite sömn tär på krafterna. Adjö.

måndag 23 januari 2012

böcker och jag vi är goda vänner

Som läsare är jag; varierad men ändå smal. Jag älskar fantasy och chick-lit och böcker med utstickande omslag och fina titlar. Jag läser mycket olika men ändå oftast samma genres.

Som bloggare är jag; okomplicerad och inte så noga.

Senast lästa bok; Oväntat besök på Star Street av Marian Keyes.

Senast påbörjade bok; Präst för dem som inte går i kyrkan av Johannes Amritzer.

Senast köpta bok/böcker;  Oväntat besök på Star Street av Marian Keyes.

Bästa deckarförfattaren; utan tvekan John Grisham.

Jag läser allt av; J.K Rowling, J.R.R Tolkien, Stephenie Meyer och Marian Keyes.

Jag läser helst inte [genre/författare]; facklitteratur, since-fiction eller svenska författare.

Vid hyllan för facklitteratur letar jag efter; biografier eller kristen litteratur.

Förutom svenska läser jag gärna; brittiska eller irländska författare. Helst inte svenska.

Högst upp på min att-läsa-hög ligger; en hel del. Men först och främst Moder Theresas självbiografi Kom, var mitt ljus, Präst för dem som inte går i kyrkan  och Så gjorde han de sjuka friska av Johannes Amritzer.

Högst upp på min bok-önskelista just nu ligger;
De sista tanterna: från husmor till modeikon av Fatima Bremmer och Magnus Wennman.

När jag går på antikvariat letar jag alltid efter; böcker med fina färger, vackra titlar och utstickande omslag. 

ännu mera tack

Tack Jesus för att jag får leva i Sverige. Tack för att jag får ha så många platser där jag känner mig hemma. Tack för mat, kläder och tak över huvudet. Tack för att håller en beskyddande hand över mig och min familj. Tack för din kärlek mot mig. Tack för alla mina vänner, och för alla människor jag kommer att möta under det här året. Tack för släkt och familj, tack för Götabro, tack för Norrland, tack för André. Tack Jesus för alla dina goda gåvor. Tack för att Du älskar mig så villkorslöst. Adjö.

söndag 22 januari 2012

i tryggt förvar

Nu är jag hemma på Götabro igen efter en hur fin helg som helst. Jag kan faktiskt sträcka mig så långt till att säga att Stockholm är en fin stad. Trots att jag egentligen inte gillar städer så mycket. Men man vänjer sig. Nu ska jag sova. I trippelsängen. Adjö.

torsdag 19 januari 2012

hejsan huvudstad

Imorgon bär det av till storstan Stockholm. Vårt lands huvudstad. Det är nämligen så att jag ska hälsa på min fina pojke. Sist jag besökte stan så hängde jag ihop med Johanna och Lovisa och då såg det ut lite som på bilden. Adjö.

kommentarsvar

Det är såhär. Åtta månader av kyla är inte riktigt min grej, för jag gillar inte att frysa. Men i januari så ska det liksom vara kallt för att det ska vara "på riktigt". Så trots att jag inte är världens fan av kall luft så behövs den för att skapa stämning. Plus att man blir sjukt hemmablind så man uppskattar inte Norrland och snön på samma sätt när man har fri tillgång till det under flera månader som man gör när man har maj i januari. Adjö.

onsdag 18 januari 2012

min älskling har ett hjärta av snö

Alltså. Det här är SÅ förvirrande. Det här är ett kort på huset där jag bor, och det togs i lördags. För bara några dagar sedan. Och det är GRÖNT GRÄS. Allt där ute säger att det är vår, nästan tidig maj eller kanske höst och tidigt oktober. Men huvudet säger nej. Det är januari. JANUARI. Och grönt gräs. Jag blir så förvirrad. Längtar till snön och skidorna och hunden och kylan som biter i kinderna. Längtar till Norrland och fjällen och lukten av skoter och snötäckta vidder. Längtar hem. Adjö.

tisdag 17 januari 2012

kaos i headervärlden

Jag vet. Jag byter header hela tiden och nästan jämt. Har svårt att bestämma mig, för ingen känns riktigt bra. Men jag tror jag vet vad det beror på. Jag vill egentligen bara byta till min nya New York-header som jag har gjort. Men det är ju liksom lite för tidigt än känns det som. Eftersom vi inte åker förrän i slutet av februari. Adjö.

måndag 16 januari 2012

ett skönt gäng

Lite såhär såg det ut i fredags när vi gick på stan inne i Örebro. Det blåste som ett helt hus. Men när man är med fina människor gör det ingenting om man får lite grus i ögonen. Adjö.

dagens bästa citat

"The greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return."
- Moulin Rouge

lördag 14 januari 2012

pysseldags



















Som jag sa så köpte jag lite roliga saker i Örebro igår; lim, tejp,  ett fotoalbum och presentpapper. Efter lite pyssel fick jag ihop två superfina album fulla med kort istället för två fula, rödbruna album fulla med kort. Superenkelt att göra.
1. Klipp ut en bit presentpapper som täcker hela albumet och se till att du får papper över på kanterna.
2. Limma ryggen på albumet med ett limstift och stryk fast mitten av pappret först.
3. Limma en sida i taget och stryk fast pappret.
4. Klipp två jack i pappret vid ryggen så att du kan vika in de överblivna kanterna och limma fast dem på insidan av albumet.
5. Vik in det överblivna pappret under själva ryggen på albumet.
6. Om du vill kan du tejpa alla kanter. Lycka till!

fredag 13 januari 2012

många fina saker

Idag har jag varit i Örebro och handlat massa saker. Tillexempel en jättestor lila resväska, en kalender, presentpapper, limstift, ett ftoalbum, batterier, tejp, en tröja på rea, juice och knäckebröd. Men det bästa av allt är att jag använde några av de här sakerna till att göra en superfin grej. Som jag kan berätta om imorgon. Adjö.

första veckan

Sjukt najs med bönevecka i veckan. Och speciellt med tyst retreat och fasta. Alltså. Ingen mat och ensamhet, tystnad, ingen uppkoppling på något vis under ett dygn. Det ska jag definitivt göra om. Men jag har lite hemlängtan. Som jag försöker att tänka bort. Tillexempel genom att åka till Örebro en sväng i eftermiddag. Adjö.

torsdag 12 januari 2012

dagens tanke

"Varför måste vi ge oss själva åt Gud fullt ut? För att Gud har gett sig själv åt oss. Om Gud som inte är skyldig oss något är beredd att ge oss till och med sig själv, ska vi då svara med endast en bråkdel av oss själva? Att ge sig åt Gud fullt ut är ett sätt att ta emot Gud själv. Jag för Gud och Gud för mig. Jag lever för Gud och lämnar ifrån mig mitt eget jag, och på så sätt förmår jag Gud att leva för mig. För att äga Gud måste vi därför låta Honom äga våra själar.

Den som älskar av fri vilja längtar efter att binda sig till den älskade utan förbehåll. För en människa som inte kommit lika långt på kärlekens väg kan en sådan fullständig överlåtelse och anpassning till Guds vilja se ut som ett sätt att gå miste om allt vad frihet heter. Men den som verkligen älskar strävar efter att uppfylla den älskades önskan och leva upp till hans förväntningar in i minsta detalj."
- Moder Teresa, ur "Kom, var mitt ljus"

onsdag 11 januari 2012

måndag 9 januari 2012

fina fina hemma

Såhär såg det ut hemma. Min sista dag. Nästa gång är det juni och sommar och varmt och julgranen och snön är borta. Älskade hemma. Jag kommer sakna dig. Men världen ligger öppen för mig och jag måste ta chansen. Du finns kvar när jag kommer tillbaka. Och då kommer jag att se på dig med rättvisa. Efter så lång tid borta. Adjö.

det är lyx med två hemma

Nu är jag tillbaka i södern. Hej Götabro. Hej skolan. Tagga vårterminen. Det kommer bli najs. Adjö.

fredag 6 januari 2012

det går åt rätt håll

De senaste dagarna har varit fulla av funderingar och frustration över framtiden. Vad ska jag göra? När ska jag göra det? Var ska jag göra det? I vilken ordning? Tusen frågor. Men det börjar gå åt rätt håll. Jag börjar hitta lite lösningar. Känns fint. Adjö.

man tager vad man haver

Jag har inte så hemskt mycket lust att sitta vid datorn just nu. Utan jag försöker istället få ut så mycket som möjligt av att bara vara hemma. Man måste ju liksom passa på när det dröjer så länge till nästa gång. Adjö.

torsdag 5 januari 2012

ett snabbt hej

Det är mycket farande fram och tillbaka och hit och dit just nu. Ska bli spännande att räkna ihop alla åkta och körda mil under det här jullovet. Nu är jag i alla fall hemma i Rusksele i några dagar. Återkommer med mer information. Adjö.